Život na prodaju

Dragana Petrović je inspiraciju za svoj prvi roman „Život na prodaju“ dobila 2003. godine, nakon intervjua sa poznatom operskom divom Radmilom Smiljanić koja joj je u iskrenoj ispovesti iznela svoje sumnje – da joj je 1969. godine ukradena ćerka nakon porođaja.

Autorka je godinama pratila sve što se događa u aferi o krađi beba u Srbiji, koja ni danas nije dobila epilog i rešava da napiše roman o ovoj temi kroz vizuru mlade Francuskinje.

U recenziji romana, književnica Simonida Milojković piše:

„Kažu da vreme leči sve. Lažu. Ne leči, samo naučiš da živiš s tim, naučiš ponovo da živiš uprkos bolu, svikneš se i on postane neodvojivi deo tebe kao kost koju ne vidiš ali osetiš, i te kako osetiš kad zaboli. Vreme je tu samo da te zavara, da te prevari i t pristaješ na tu prevaru jer nemaš izbora“, kaže Dragana Petrović u romanu „Život na prodaju“, u kom nas vodi na emotivno, uzbudljivo i nesvakidašnje putovanje od Pariza, preko Kruševca do Beograda i nakon 23 godine istim putem nazad.

Autorka na pitak, zanimljiv i topao način govori o temi koja nikada pre ovog romana nije do kraja ispričana – o trgovini ljudskim životima.

„Žena koja izgubi muža naziva se udovica, dete koje izgubi majku naziva se siroče, a kako se zove majka koja izgubi dete“ pita Dragana Petrović i pušta svoje junake da sami odgovore. Jer likovi iz romana nisu nacrtani, već stvarni ljudi koji žive pored nas, sa nama. A možda i u nama.

Ne samo kroz vreme i prostor, junaci ovog dela lutaju i lavirintima duše. Svako svoje. Vođeni različitim željama: za potomstvom, zgrtanjem novca, na račun tuđe nesreće, potrebom za ljubavlju i pripadnošću, identitetom, samospoznajom…na kraju svako stiže tamo kuda je pošao i dobija ono što je tražio i zaslužio. Jer i tamo gde zataje ljudski zakoni – važe Božiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *